22.11.2022

Největší stadiony na světě

Stadion představuje velké sportoviště, které je vybaveno hledištěm pro diváky a zázemím pro sportovce, organizátory a novináře. Slovo stadion pochází z antického Řecka. Tímto slovem se kdysi označovalo závodiště, které mělo na délku 600 stop (cca 192 metrů).

Jsme největší online aukční portál se stavební a zemědělskou technikou na českém internetu. Vyzkoušejte naše služby. Registrace zdarma.

Stadiony jsou určené na nejrůznější druhy sportů – atletika, plavání, cyklistika, fotbal, hokej, tenis apod. Mohou být zcela zakryté, nebo otevřené. Moderní stadiony fungují často jako víceúčelová multifunkční zařízení pro konání sportovních, kulturních i společenských akcí, jelikož jejich střešní konstrukce umožňuje částečné či úplné zatažení. Při stavbě stadionu se využívá mnoho různých typů stavebních strojů, o kterých si můžete přečíst v samostatných článcích na našem blogu.

Psali jsme také: Největší lomy v ČR a světě a největší zajímavosti o mostech v ČR.

Představme si žebříček 7 největších stadionů z celého světa, které slouží pro sportovní účely.

Stadion Strahov

Zdroj

Umístění: Praha, Česká republika
Rok postavení: 1924
Kapacita: 220 000 lidí

Pokud nepočítáme otevřenou závodní dráhu Indianapolis Motor Speedway v USA pro 400 000 diváků, Strahovský stadion (dříve Masarykův stadion) je největším komplexem tohoto druhu na světě. Velký strahovský stadion (anglicky Great Strahov Stadium) byl otevřen v roce 1924 a prošel si třemi renovacemi v letech 1932, 1948 a 1972. Stadion Strahov byl dějištěm fotbalového klubu AC Sparta Praha. Od 90. let se stadion více než pro sportovní účely využívá k pořádání koncertů velkých rockových hvězd. Na Strahově si zahráli Pink Floyd, Rolling Stones, U2, Aerosmith, AC/DC, Rammstein, Ozzy Osbourne a další. 

Stadion 1. máje Rungrado

Zdroj

Umístění: Pchjongjang, Severní Korea
Rok postavení: 1989
Kapacita: 150 000 lidí

Jak název napovídá, Stadion prvního máje byl pojmenován podle Svátku práce, který se slaví 1. května. K názvu bylo přidáno slovo Rungrado, které označuje ostrov na řece Tedong, kde se stadion nachází. Stadion 1. máje Rungrado v Pchjongjangu je největší funkční sportoviště na světě. Na výšku měří 60 metrů a jeho celková rozloha činí 22 500 m². Střechu obrovské stavby tvoří 16 oblouků, které z ptačí perspektivy připomínají tvar květiny. Do roku 2007 si prvenství držel stadion Estádio do Maracanã v brazilském městě Rio de Janeiro, kam se vešlo skoro 200 tisíc diváků. Na základě modernizace však došlo ke snížení oficiální kapacity, takže světový rekord největšího sportovního stadionu aktuálně drží severokorejský Stadion prvního máje.

Stadion Michigan

Zdroj

Umístění: Ann Arbor, Michigan, USA
Rok postavení: 1927
Kapacita: 107 601 lidí

Spojené státy americké mají na svém kontě několik obřích stadionů určených na americký fotbal, které pojmou přes 100 tisíc fanoušků. K největším americkým stadionům patří Beaver Stadium (Bobří stadion), Kyle Field Stadium, Neyland Stadium, Ohio Stadium, Tiger Stadium, Bryant-Denny Stadium a Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium. Úplně největší stadion USA a v pořadí třetí největší stadion na světě se jmenuje Michiganský stadion (přezdívaný Velký dům). Legendární Michigan Stadium je ve vlastnictví Michiganské univerzity.

Stadion Naréndry Módího

Zdroj

Umístění: Ahmedabad, Indie
Rok postavení: 2020
Kapacita: 110 000 lidí

Stadion Narendra Modi Stadium je největší kriketový stadion a druhý největší sportovní stadion na světě. Původně se jmenoval Stadion Sardar Patel, ale od roku 2021 se začalo používat nové pojmenování Stadion Naréndry Módího na počest indického premiéra Naréndry Módího. Běžně se setkáte i se zažitým názvem Motera Stadium podle čtvrti, kde se sportovní areál nachází. Než stadion dosáhl gigantické kapacity, měl pouze 54 tisíc míst k sezení. Stávající objekt postavený v roce 1983 byl roku 2015 zbořen a nahrazen novým kruhovým stadionem o rozloze 32 fotbalových hřišť, jenž otevřel své brány v roce 2020. Projekt zpracovala americká architektonická kancelář Populous. Stadion Naréndry Módího několikrát hostil mistrovství světa v kriketu.

Stadion Melbourne Cricket Ground


Zdroj

Umístění: Melbourne, Austrálie
Rok postavení: 1853
Kapacita: 100 024 lidí

Melbourne Cricket Ground v Melbourne je největší víceúčelový stadion v Austrálii. Jeho výstavba byla dokončena v roce 1853 a postupem času se dočkal několika rekonstrukcí. Kromě zápasů australské kriketové reprezentace se zde hraje australský fotbal a rugby. Stadion Melbourne Cricket Ground je rovněž místem pro konání kulturních a společenských akcí. Vystupovalo zde mnoho pěveckých ikon - David Bowie, Elton John, Michael Jackson, Madonna, U2, Rolling Stones, Plácido Domingo, José Carreras nebo Luciano Pavarotti.

Stadion Camp Nou

Zdroj

Umístění: Barcelona, Katalánsko, Španělsko
Rok postavení: 1957
Kapacita: 99 354 lidí

Komplex Camp Nou, někdy psaný jako Nou Camp, je největší fotbalový stadion v Evropě a pátý největší stadion na světě. Jeho rozměry jsou 105 × 68 metrů. Stadion Nou Camp je situován ve španělském městě Barcelona, konkrétně ve vysokoškolské oblasti Zona Universitária. Kopaná je ve Španělsku velice oblíbeným sportem. Jsou to právě fanoušci, kteří si v roce 2000 odhlasovali změnu jména slavného svatostánku ze stávajícího jména Estadi del FC Barcelona (v češtině Stadion FC Barcelona) na Camp Nou.

Stadion Soccer City

Zdroj

Umístění: Johannesburg, Jižní Afrika
Rok postavení: 1989
Kapacita: 94 736 lidí

Soccer City (afrikánsky Sokkerstad) je největší sportovní stadion v Africe, zaujímá plochu o rozměrech 105 × 68 metrů. V roce 1989 byl stadion postaven a o 30 let později ho čekala rekonstrukce, aby se zde mohlo konat Mistrovství světa ve fotbale 2010 (FIFA World Cup). Soccer City se nachází vedle ústředí Jihoafrické fotbalové asociace (SAFA House). Před renovací byl komplex známý jako First National Bank Stadium (zkráceně FNB Stadium).

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz