20.9.2022

Použité stavební stroje z bazaru: Tipy, na co se zaměřit při výběru

Pro zamýšlené stavební úpravy není vždy nutné zakoupit úplně nový stavební stroj. Starší pracovní vozidlo z bazaru přijde firmu i jednotlivce výrazně levněji. A nejfektivněji a nejrychleji jde také vozidla a stavební techniku najít přes naše online aukce

Na co však dávat pozor při koupi použité techniky? Technické specifikace stroje jsou jedna věc, ale pečlivě zvažte i výběr konkrétního bazaru stavebních strojů.


Aukce stavebních strojů

Jak vybírat stavební stroje?

Při výběru stavebních strojů je třeba zvážit řadu faktorů, například: 

Typ práce, kterou je třeba provést

Nejprve je důležité zvážit, jaké úkony bude stroj vykonávat. Bude jeho využití primárně pro zemní práce, demolici nebo například zvedání?

Stavební stroje pro zemní práce

Zemní práce zahrnují širokou škálu činností, jako je kopání, nakládání, vyrovnávání a zpevňování půdy. Nejčastěji se proto používají tyto stroje: 

  • • Bagry, které jsou všestranné. Mají dlouhou lopatu, která se používá ke kopání, nakládání a manipulaci s materiálem.
  • • Lopaty využijete pro kopání a nakládání materiálu. Existuje mnoho různých typů, včetně pásových, kolečkových a rýpadlových.
  • • Nakladače se používají k nakládání a vykládání materiálu. Mají dlouhou lopatu, která se používá k nabírání materiálu a jeho přemisťování na jiné místo.
  • • Valníky se používají k vyrovnávání a zpevňování půdy. Mají válec, který válcuje půdu a odstraňuje nerovnosti.


Pro demolice využijete například: 

  • • Opět bagry.
  • • Buldozery s širokou radlicí, která se používá k tlačení a roztlačování materiálu.
  • • Vrtné stroje pro odstranění budov a jiných struktur pomocí výbuchu.


Při zvedání a přemisťování těžkých předmětů využijete třeba:

  • • Jeřáby.
  • • Manipulátory, ty jsou podobné jeřábům, ale jsou menší a mobilnější. 
  • • Věžové jeřáby, které jsou vhodné na velké vzdálenosti. 


Znáte využití stroje? Pak je zapotřebí zaměřit se na další aspekty. 

Velikost a hmotnost stroje

Než budete kontaktovat nejbližšího dodavatele stavební techniky, měli byste vědět, jak rozsáhlý projekt plánujete. 

Moderní stroje se dodávají v různých velikostech a hmotnostech, takže u malých projektů vám vystačí menší verze stejného druhu vozidla. To platí rovněž pro práce ve stísněných prostorách.

Pro větší projekty se vyplatí koupit větší stroj, který zvládne práci mnohem rychleji.

Uvědomte si velikost staveniště a podle toho vybírejte mašinu potřebné velikosti.

Všestrannost stroje

Určitě se vyplatí koupit zařízení, které nabízí více než jednu prostou funkci. Nejlepší volbou jsou konvertibilní stavební stroje, které můžete na staveništi zapojit do více různých úloh. Které to jsou? 

Dobře vám poslouží například rypadlonakladače, které lze použít ke kopání, nakládání a vykládání materiálu. Mají rypadlo a nakladač, které lze předělat tak, aby vyhovovaly konkrétním potřebám.

Jestli máte pochybnosti o výběru adekvátního stroje pro vaše účely, můžete si nechat poradit odborníky, kteří vám poradí a navrhnou řešení.

Přenositelnost stroje

Pokud potřebujete stroj přepravovat na různá místa, je důležité zvolit takový, který je snadno přenosný.

To je důležité pro stavební firmy, které pracují na různých projektech nebo které potřebují své stroje přepravovat na velké vzdálenosti.

Mezi příklady přenosných stavebních strojů lze uvést třeba minibagry. Jsou malé, kompaktní a ideální pro práci v omezených prostorech. 

Jako další příklad dobře poslouží malé a lehké přenosné jeřáby, které se hodí pro zvedání a přemisťování těžkých předmětů na malé vzdálenosti.

  • • Vyplatí se koupit minibagr? To zjistíte v našem článku

Minibagr
 

Země původu a dostupnost

Dalším důležitým kritériem je dostupnost náhradních dílů. Není nic příjemného, když by se vám stroj poškodil a nebylo by možné snadno a rychle sehnat náhradní díl pro jeho opravu. Jestliže nebude potřebná náhradní součástka skladem, musí se objednat.

Dá se předpokládat, že komponenty výrobců ze vzdálenějších zemí budou mít delší dobu dodání, což může nečekaně posunout termín dokončení vaší stavby.

Odbornost personálu

Vždy si vybírejte stavební stroje, které zvládnete obsluhovat. Pokud vám na určitou práci chybí odborné znalosti, raději si najměte specialistu.

Předejdete vzniku případných škod na majetku a výrazně snížíte riziko úrazu osob na stavbě. Potřebná práce bude vykonána efektivně a v co nejkratším možném čase.

Servis a údržba

I když jsou použité pracovní stroje výrazně levnější, měli byste si předem zjistit, jak je to v případě oprav. Některé značky stavební techniky mají velmi drahý servis, případně neseženete kvalitního servisního technika v blízkém okolí.

Vyplatí se vybrat takovou mašinu, pro niž v případě potřeby najdete dostupný servis stavebních strojů za přijatelnou cenu.

Proč kupovat bazarové stavební stroje?

Pokud se rozmýšlíte, zda investovat do nového stavebního stroje nebo starého, máme pro vás několik důvodů, proč sáhnout po bazarových.

Cena

Asi není překvapením, že stroje z druhé ruky jsou levnější alternativou, což může být významná úspora, zejména pokud máte omezený rozpočet.

Cena i nepříliš starého stroje poklesne hned v prvních měsících používání. 

S tím souvisí i další faktory. 

Dobrý stav

Existuje mnoho bazarových stavebních strojů, které jsou v dobrém stavu a mohou sloužit stejně dobře jako ty nové. S pečlivým prozkoumáním a testováním můžete najít stroj, který bude vyhovovat vašim potřebám. Některé stroje dokonce mohou nabízet ještě záruku.

Záruka

Některé stroje jsou nabízeny se zárukou a možností jejího uplatnění v případě servisu.

Jak poznat kvalitní bazar stavebních strojů?

Při hledání kvalitního bazaru stavebních strojů je důležité zvážit několik faktorů:

Možnost osobní prohlídky

Výběr starší stavební techniky přes internet není v dnešní době problém. Můžete snadno porovnávat velké množství strojů z oblasti stavebnictví, těžby, energetiky, komunálu i zemědělství. 

Důvěryhodný bazar by měl nabízet osobní prohlídku libovolného pracovního stroje ze svého portfolia.

Prodejce by vám měl stavební stroj ukázat naživo, včetně možnosti vyzkoušet si jeho ovládání. Osobní přístup je velmi důležitý, neboť se můžete vyhnout případným nesrovnalostem. 

Stavební stroj musí fungovat a vypadat ve skutečnosti stejně jako v popisu inzerátu na webových stránkách bazaru, kde by měly být uvedeny veškeré závady a poškození.

Buldozer

Dovoz zakoupeného stroje

Profesionální bazar strojů nabízí komplexní služby, mimo jiné také odvoz stavebního stroje na vámi zvolenou adresu. 

Přeprava nadrozměrného nákladu není levná záležitost a navíc speciální firmy zajišťující převoz stavebních strojů mohou být obsazené několik týdnů dopředu.

Schopný bazar má k dispozici vlastní nákladní vozidla pro převoz mašiny takřka ihned po nákupu.

Výkup stavebních strojů

Nejlepší bazary stavební techniku nejen prodávají, ale také vykupují. 

Může se jednat o stavební stroje všech druhů různých značek - bagry, jeřáby, traktory, kolové nebo pásové nakladače, rypadlonakladače, smykové nakladače, kolová, pásová nebo kráčivá rypadla, minirypadla, dempry, dozery, finišery, frézy, gradery, harvestory, vysokozdvižné vozíky a další.

Stroje na výkup mohou být jak v dobrém technickém stavu, tak nefunkční. Správný bazar vám za mašinu zaplatí hotově a odveze si ji na vlastní náklady.

Náhradní díly

I když vám jde v prvé řadě o funkční mašinu, nesmíte zapomenout, že každé zařízení potřebuje pravidelnou údržbu. Postupem času bude nutné některé součástky vyměnit, ať už z důvodu opotřebení či závažnějšího poškození.

Kvalitní bazar stavebních strojů může zajistit ke specifickému vozidlu potřebné originální náhradní díly, příslušenství a další vybavení.

Stavební stroje

Závěr a shrnutí

Koupě použitého stavebního stroje může být skvělým způsobem, jak ušetřit peníze a získat kvalitní stroj. Je však důležité pečlivě zvážit několik faktorů, abyste se ujistili, že vybíráte tu správnou techniku pro své potřeby.

Proto se při svém výběru zaměřte na: 

  • • Typ práce: Nejprve zvažte, jaké úkoly bude stroj vykonávat. To vám pomůže zúžit výběr na typy strojů, které jsou pro danou práci vhodné.
  • • Velikost a hmotnost: Ujistěte se, že vyberete stroj, který má správnou velikost a hmotnost pro vaše staveniště.
  • • Všestrannost: Pokud je to možné, vyberte si stroj, který lze použít pro více úkolů. To vám ušetří peníze a prostor.
  • • Přenositelnost: V případě, že potřebujete stroj přepravovat na různá místa, vyberte si přenosný model.
  • • Země původu a dostupnost náhradních dílů: Stroj vybírejte tak, aby bylo snadné sehnat náhradní díly.
  • • Odbornost personálu: Ujistěte se, že vy nebo váš personál máte dostatek zkušeností s obsluhou stroje.
 

Před nákupem si stroj osobně prohlédněte a vyzkoušejte. Zjistěte, zda bazar nabízí dovoz na vaši adresu a případně zda disponuje náhradními díly a příslušenstvím pro daný typ techniky.

Často kladené otázky

Kdy se vyplatí koupit stavební stroj z bazaru?

Nákup použitého stavebního stroje se vyplatí, pokud máte omezený rozpočet, ale zároveň chcete kvalitní stroj. Mnoho bazarových strojů je v dobrém stavu a může sloužit stejně dobře jako ty nové. 

Navíc ušetříte na pořizovací ceně, která u nových strojů klesá hned v prvních měsících používání.

Na co se zaměřit při výběru stavebního stroje z bazaru?

Při výběru použitého stavebního stroje z bazaru je důležité zvážit několik faktorů.

Nejprve zvažte, jaké úkoly bude stroj vykonávat. To vám pomůže zúžit výběr na typy strojů, které jsou pro danou práci vhodné.

Ujistěte se, že vyberete stroj, který má správnou velikost a hmotnost pro vaše staveniště. Pokud je to možné, vyberte takovou techniku, kterou lze použít pro více úkolů. To vám ušetří peníze a prostor.

V případě, že potřebujete stroj přepravovat na různá místa, vyberte si přenosný model.

Nezapomeňte vybírat tak, aby bylo snadné sehnat náhradní díly a zároveň se ujistěte, že vy nebo váš personál máte dostatek zkušeností s obsluhou daného typu stroje.

Nakonec si také zjistěte, zda ve vašem okolí někdo nabízí servis či údržbu techniky.

Jaké jsou výhody nákupu použitého stavebního stroje?

Použité stroje jsou výrazně levnější než ty nové. Na trhu je jich široká nabídka v různém stavu a s různou cenou. Můžete najít novější modely, které budou ještě v záruce, nebo starší, které vám vystačí na nenáročné práce. 

Před nákupem si stroj můžete osobně prohlédnout a vyzkoušet. 

Jaká jsou rizika nákupu použitého stavebního stroje?

Ne vždy je jisté, v jakém stavu se stroj nachází a zda v budoucnu nebudou nutné drahé opravy. Může se také stát, že pro starší modely strojů bude obtížné sehnat náhradní díly.

A na použité stroje se také obvykle nevztahuje záruka.

Mohu si vypůjčit stavební stroj z bazaru?

V mnoha bazarech stavebních strojů je možné si stroj vypůjčit. To může být vhodné, pokud stroj potřebujete jen na krátkodobou práci nebo si nejste jisti, zda se vám jeho nákup vyplatí.

Na co se zaměřit při prohlídce použitého stavebního stroje?

Zkontrolujte, zda stroj nemá žádné viditelné poškození, jako jsou praskliny, díry nebo koroze. Vyzkoušejte si všechny funkce, abyste se ujistili, že fungují správně.

Dále zkontrolujte, zda ze stroje neuniká olej, hydraulická kapalina nebo jiné provozní kapaliny. Nezapomeňte se zeptat na počet motohodin stroje. Čím více motohodin stroj má, tím je opotřebovanější.

A nakonec se doptejte na servisní historii a na to, zda je k dispozici servisní knížka.

Jaké jsou ceny použitého stavebního stroje?

Ceny použitých stavebních strojů se liší v závislosti na typu stroje, značce, modelu, stavu a stáří.

Vybíráme z naší aktuální aukce

Online aukce: CATERPILLAR  D6T
21846 CATERPILLAR D6T
Najeto N/A
Rok výroby 2011
Palivo Nafta
Stanoviště
Trhové Sviny
mapa
Vyvolávací cena
999 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: STALINEC  T130
23549 STALINEC T130
Najeto N/A
Neznámé
Palivo Nafta
Stanoviště
Zlín
mapa
Vyvolávací cena
75 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: VOLVO  EXCAVATOR EC300DL
23998 VOLVO EXCAVATOR EC300DL
Najeto 8 833 MTH
Rok výroby 2014
Palivo Nafta
Stanoviště
Michalková
mapa
Vyvolávací cena
1 808 100 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: LIEBHERR  R 926 LC
20364 LIEBHERR R 926 LC
Najeto 9 709 MTH
Rok výroby 2015
Palivo Nafta
Stanoviště
Kunčina
mapa
Vyvolávací cena
1 459 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: LIEBHERR  R904 HDSL
23985 LIEBHERR R904 HDSL
Najeto 19 179 MTH
Rok výroby 2001
Palivo Nafta
Stanoviště
Bor u Tachova
mapa
Vyvolávací cena
189 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: LIEBHERR  R 906 LC LITRONIC
14760 LIEBHERR R 906 LC LITRONIC
Najeto 9 125 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Hradec Králové 16
mapa
Vyvolávací cena
849 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CAT  323 D + BOURACÍ KLADIVO NS 1500
23931 CAT 323 D + BOURACÍ KLADIVO NS 1500
Najeto 13 975 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Hlízov
mapa
Vyvolávací cena
800 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: HITACHI  ZX250LC-3
23477 HITACHI ZX250LC-3
Najeto 12 731 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Jablonica
mapa
Vyvolávací cena
981 540 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KOMATSU  PC 340 NLC
24014 KOMATSU PC 340 NLC
Najeto 20 310 MTH
Rok výroby 2006
Palivo Nafta
Stanoviště
Olomouc 9
mapa
Vyvolávací cena
589 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: VOLVO  EC 360 CL
24011 VOLVO EC 360 CL
Najeto 20 910 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Olomouc 9
mapa
Vyvolávací cena
789 000 CZK
Cena bez DPH
Všechna vozidla

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz

×

Vážíme si Vašeho soukromí

Na tomto webu používá VeaCom s.r.o. soubory cookies. Každý typ cookies má svůj účel. Díky nezbytným cookies web správně funguje a umožňuje vám využít jeho nezbytných funkcí, proto k nim váš souhlas nepotřebujeme. K těm dalším váš souhlas potřebujeme. Jsou to analytické cookies, které slouží k tvorbě statistik a přehledů ohledně návštěvnosti a optimalizaci webu.

Výběrem „Přijmout vše“ nám dáváte souhlas se zpracováním všech volitelných typů cookies. Samozřejmě můžete volitelné cookies i blokovat kliknutím na „Odmítnout vše“. Svůj výběr můžete kdykoliv později změnit.

Více informací o práci s cookies a vašich právech najdete v našich Podmínkách používání cookies.

Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní identifikovatelné informace . Jsou nezbytné k tomu, aby web fungoval, takže není možné je vypnout. Většinou jsou nastavené jako odezva na akce, které jste provedli. Například požadavek služeb týkajících se bezpečnostních nastavení, přihlašování, vyplňování formulářů atp. Svůj prohlížeč můžete ale nastavit, aby soubory cookie blokoval nebo o nich posílal upozornění. Mějte na paměti, že některé stránky bez těchto souborů nebudou fungovat.

Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné. Pomáhají sledovat počet návštěvníků a také z jakého zdroje provoz pochází. To nám umožňuje zlepšovat výkon stránky. Můžeme s nimi určovat, které stránky jsou nejoblíbenější a které ne, a také sledovat, jakým způsobem se návštěvníci na webu pohybují. Pokud soubory cookie nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.

Název Platnost Poskytovatel Popis
_ga, _gat, _gta, _gid 0 až 24 měsíců Google Analytics Měří návštěvnost pomocí nástrojů Google Analytics, umožňuje anonymní identifikaci návštěvníka stránek a analýzu jeho chování. Sbírá IP adresu, informace o prohlížeči, o použitém operačním systému a rozlišení obrazovky.