11.12.2023

Nejčastější závady na bagru a co si při servisu ohlídat

Stavební stroje potřebují pravidelný servis, aby se minimalizovalo riziko výpadků a prodloužila se jejich životnost. Zjistěte, co vše se musí u bagru kontrolovat a jaké problémy se mohou čas od času objevit.

 

Dostupnost náhradních dílů v České Republice

Dostupnost náhradních dílů je klíčová pro efektivní údržbu rypadel. Trh s náhradními díly pro bagry je v České republice dostatečný, neboť u většiny součástek je zajištěna dobrá skladová dostupnost.

Distributoři a prodejci nabízejí široký sortiment náhradních dílů pro populární značky, jako jsou Caterpillar, Komatsu, Volvo, JCB a další. Zákazníci mají možnost vybrat si originální díly přímo od výrobců bagrů, nebo neoriginální aftermarketové díly nízké kvality, které nabízejí alternativu s dobrým poměrem cena/výkon.


Co se týká rychlosti dodání, většina dodavatelů náhradních dílů v České republice má dobře fungující logistickou síť. Doručení součástek zpravidla rychlé, často i do 24 hodin od objednání. Tato skutečnost je obzvláště důležitá v případech, kdy je bagr nezbytný pro průběh stavebních nebo těžebních prací, a každý den zpoždění může znamenat významné finanční ztráty.

Proč je důležitá pravidelná údržba bagru?

Pravidelný servis a údržba bagrů jsou klíčové pro zajištění jejich bezpečného chodu a efektivního fungování. V rámci servisu se realizují četné kontroly a opravy, které pomáhají předcházet nečekanému poškození různých součástek, což by mohlo vést k nehodám při práci stroje.

Níže uvádíme pět důvodů, proč se nesmí servis rypadla podceňovat.

1. Bezpečnost

Bagry jsou složité stroje, které mohou při nesprávném používání nebo selhání některých komponent představovat vážné riziko pro lidské zdraví, zdraví zvířat nebo životní prostředí. Pravidelný servis zajišťuje, že všechny klíčové části stroje jsou v dobrém stavu a že neexistují žádné skryté problémy, které by mohly vést k nehodám.

2. Efektivita a produktivita

Pravidelně servisované bagry pracují mnohem efektivněji. Mají lepší palivovou účinnost, jsou rychlejší a přesnější při provádění pracovních úkolů a výrazně se u nich snižuje riziko výpadků. Udržovaná rypadla jsou produktivnější a mají nižší provozní náklady.

3. Prodloužení životnosti stroje

Pravidelnou údržbou lze významně prodloužit životnost bagru. To znamená, že investice do stroje přináší vyšší návratnost a zároveň se snižují náklady na výměnu zařízení.


4. Zachování hodnoty stroje

Bagr, který je dobře udržovaný, si zachovává vyšší hodnotu a je atraktivnější při případném prodeji nebo pronájmu.

5Shoda s předpisy a normami

Aby mohly být stavební stroje v provozu, musí splňovat přísné bezpečnostní požadavky. V České republice platí bezpečnostní normy a předpisy stanovené ČSN.
 

Co zahrnuje pravidelná údržba bagru?

Pravidelná údržba bagru

Pravidelná kontrola a měření

Před provozem – obsluha bagru má na starosti zkontrolovat všechny potřebné náležitosti, které jsou nutné pro bezpečné provádění práce. Běžná revize zahrnuje například kontrolu množství paliva v nádrži, výšky hladiny chladicí kapaliny, průchodnosti vzduchového filtru, mazacího mechanismu lopaty a další.

Pneumatiky – pneumatiky stroje musí mít v prvé řadě adekvátní dezén odpovídající povrchu, po kterém se bagr pohybuje. Aby byl zajištěn stabilní a bezpečný provoz stroje, je nutné pravidelně kontrolovat správný tlak v pneumatikách. Nesprávné nahuštění by mohlo způsobit poškození pneumatik a zkrácení jejich životnosti.

Oleje – kontrola hladiny motorového a hydraulického oleje zajistí hladký chod motoru a zabrání poškození důležitých komponent. Pokud si nejste jistí, kde se nachází měrka oleje a kde najdete doplňovací hrdlo, vše se dočtete v návodu k obsluze.

Funkce stroje – jednou za čas se musí otestovat funkčnost všech částí bagru, aby se ověřilo, že vše funguje správně. Máme na mysli správný pohyb hydraulických ramen, bezproblémové použití lopaty či otáčení kabiny, pokud touto funkcí rypadlo disponuje. Dále je nutné prohlédnout motor, spojku, brzdový systém i elektrické rozvody.

Čištění a mazání

Důkladné čištění – rypadlo je nutné čistit od všech nečistot a usazenin, které se mohou na stroji hromadit. Pro tento účel se používají vysokotlaké čističe a nejlépe horká voda, která proces čištění urychlí. Pro odstranění mastných nečistot se musí nejprve aplikovat čisticí prostředek šetrný k separátoru, následně se provádí oplachování vodou. Pravidelné a důkladné čištění zabraňuje vzniku koroze a tím pádem zvyšuje životnost bagru.

Mazání mechanických částí – zde platí známé přísloví „kdo maže, ten jede“. Mazání snižuje tření mezi pohyblivými částmi stroje, aby se byl zajištěn optimální výkon stroje a zároveň se zabránilo přehřívání a opotřebení součástek. Strojník má za úkol bagr pravidelně mazat dle mazacího plánu, jenž je uveden v návodu k obsluze. To zahrnuje údržbu kloubů, ložisek, čepů, spojek, kladek, řetězů a dalších pohyblivých částí, včetně připojeného příslušenství (lžíce, lopata atd.). Pokud jste čerstvě zakoupili bagr z bazaru, na kontrole mazacího systému si dejte záležet.

Výměna filtrů a oleje

Výměna filtrů – olejové a palivové filtry zachytávají nečistoty, prach a jiné cizí částice, které by mohly snížit výkon motoru nebo ho poškodit z důvodu ucpání palivového systému. Oba filtry se doporučuje pravidelně měnit podle doporučení výrobce.

Výměna oleje – efektivní provoz, vyšší výkon a snížení neočekávaných výpadků na minimum při používání bagru souvisí s pravidelnou výměnou motorového a hydraulického oleje. Motorový olej je nezbytný pro mazání, chlazení a čištění motoru, zatímco hydraulický olej má na starosti hladký chod hydrauliky.

Důležitá oprávnění pro servis stavebních strojů

Veškeré opravy, úpravy i servis stavebních strojů musí vždy realizovat technici, kteří musí mít potřebné znalosti, dovednosti a kvalifikaci v oboru dle platné vyhlášky. Pouze profesionální servis bagrů je schopen zajistit bezpečnou a efektivní údržbu, u níž je minimální riziko vzniku chyb a je zajištěna maximální kvalita opravy.

Elektrické rozvody

Pokud se oprava rypadla týká elektrických komponent, musí ji provádět elektrikář s odpovídajícím oprávněním nebo certifikací pro práci s elektrickými systémy. Toto platí zejména u oprav vnitřních elektrických rozvodů.

Hydraulika

Stejně tak servis složitých hydraulických systémů mohou provést pouze odborníci s příslušnými znalostmi v oblasti hydrauliky, kteří mají na tento typ servisu potřebné oprávnění.

Klimatizace

Také bagry s kabinami vybavenými klimatizačním systémem mohou opravovat pouze osoby s odpovídajícím oprávněním nebo certifikací, která dokládá způsobilost práce s chladicími systémy.

Chemické látky

Při specifických opravách a čištění stavebních strojů je v některých případech vyžadováno použití nebezpečných látek, jako jsou rozpouštědla, maziva a čisticí prostředky. Lidé, kteří s takovými chemikáliemi pracují, musí mít platné oprávnění pro nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi.

Svařování

Závažné opravy konstrukčních částí rypadla vyžadující svařování součástek mohou rovněž vykonávat pouze autorizovaní technici – svářeči, jež mají pro svou práci potřebné oprávnění.

Časté závady stavebních strojů

Poškození stavebního stroje může negativním způsobem ovlivnit jeho výkon a bezpečnost práce. Závažné technické problémy mohou vést k omezení provozuschopnosti stroje, což se může projevit zpožděním realizace jakéhokoliv projektu. Níže uvádíme několik nejčastějších problémů, které se mohou u bagrů běžně vyskytovat.

Problémy s hydraulikou

Bagry často trpí závadami hydraulického systému. Typickými neduhy jsou únik hydraulické kapaliny, poškození hydraulických hadic nebo selhání hydraulického čerpadla, což může vést k omezené schopnosti manipulace s těžkými břemeny.

Problémy s motorem

Mezi nejčastější závady motoru patří problém s nastartováním, poruchy palivového systému a opotřebení nebo poškození součástek motoru.

Opotřebení lopat nebo ramen

Intenzivní používání bagru může vést k opotřebení lopat, ramen nebo jiných pracovních částí, což snižuje efektivitu vykopávacích a nakládacích operací.
 

Vybíráme z naší aktuální aukce

Online aukce: CATERPILLAR  336
18163 CATERPILLAR 336
Najeto 6 759 MTH
Rok výroby 2019
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
4 458 750 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  324E
18148 CATERPILLAR 324E
Najeto 12 614 MTH
Rok výroby 2012
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
1 070 100 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  330 CL
18133 CATERPILLAR 330 CL
Najeto 23 896 MTH
Rok výroby 2004
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
832 300 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KOMATSU  PW160
15809 KOMATSU PW160
Najeto 12 709 MTH
Rok výroby 2007
Palivo Nafta
Stanoviště
Siewierz
mapa
Vyvolávací cena
535 050 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  JS200LC
16754 JCB JS200LC
Najeto 8 466 MTH
Rok výroby 2009
Palivo Nafta
Stanoviště
Dąbrowa Górnicza
mapa
Vyvolávací cena
683 675 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  8060
15824 JCB 8060
Najeto 5 054 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Bluszczów
mapa
Vyvolávací cena
422 095 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: NEW HOLLAND  MH PLUS
10154 NEW HOLLAND MH PLUS
Najeto 28 200 MTH
První registrace 08/2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Havlíčkův Brod
mapa
Vyvolávací cena
399 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: FUCHS TEREX  MHL 320
18188 FUCHS TEREX MHL 320
Najeto 25 798 MTH
Rok výroby 2012
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
951 200 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  LIUGONG CLG856
16644 LIUGONG CLG856
Najeto 15 317 MTH
Rok výroby 2011
Palivo Nafta
Stanoviště
Gliwice
mapa
Vyvolávací cena
671 785 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: VOLVO  L70E 4X4
18478 VOLVO L70E 4X4
Najeto 53 555 MTH
Rok výroby 2003
Palivo Nafta
Stanoviště
Praha-Kunratice
mapa
Vyvolávací cena
389 000 CZK
Cena bez DPH
Všechna vozidla

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz