16.2.2023

Aukce stavebních strojů: Tipy, na co se zaměřit

Pokud zvažujete vydražit na aukci těžkou techniku, ať už pro zemědělské nebo stavební účely, nejprve si přečtěte pár užitečných rad.

Co je aukce stavebních strojů?

Aukce stavebních strojů je forma prodeje, při které jsou speciální stroje, vybavení a příslušenství nabízeny k prodeji zájemcům, kteří mohou podávat nabídky. Stroj připadne tomu, kdo nabídne v aukci nejvyšší částku. Aukce mohou probíhat buď tradičně v aukční síni, nebo online na aukčních webových stránkách

Proč se vyplatí koupit stroj v aukci?

Aukce těžké techniky jsou pro kupující velmi výhodné, protože jsou schopni získat kvalitní stroj za nižší cenu, než kdyby si zakoupili úplně nový stroj. Na aukcích se mohou objevit různé typy nových, zánovních i použitých stavebních strojů, jako jsou bagry (rypadla), nakladače, buldozery, traktory, zdvihací zařízení a další.

5 důvodů, proč se vyplatí pořídit si starší bagr?

Na co si dát pozor před dražbou?

Nákup stavebního stroje není otázkou několika minut. Na aukci se vyplatí pečlivě připravit a ověřit si některé informace, aby kupující ve výsledku neprodělali. Především začínající obchodníci by měli přihazovat s rozmyslem.

1. Prodejce

Najděte si prověřeného poskytovatele služeb, který zprostředkovává aukce stavebních strojů. Ať už se jedná o jakýkoliv aukční portál, měli byste u něj ověřit kvalitu nabízených služeb. V prvé řadě si zkontrolujte historii prodejce, jak dlouho působí v oboru a zda má důvěryhodné kladné reference od předchozích zákazníků. Dále se před přihazováním podívejte, jaké má prodejce podmínky prodeje, služby a záruky.

2. Stav stroje

Technický stav stroje by měl odpovídat popisu v inzerátu. Důvěryhodný internetový portál s aukcemi stavební techniky umožňuje zájemcům (dražitelům) prohlédnout si stroj ještě před zahájením aukce, aby bylo možné ověřit, že popis nabídky skutečně odpovídá realitě. Zjistěte, zda byl stroj pravidelně servisován a zda bude potřeba vynaložit další náklady na opravu. Pokud nemáte dostatečné zkušenosti ohodnotit stav stroje, existuje možnost nezávislého posouzení stroje odborníkem.

3. Dokumentace

Stavební stroj zakoupený na aukci by měl mít stejnou dokumentaci jako nový stroj – vlastnický list, osvědčení o registraci, servisní záznamy, certifikáty o bezpečnosti a informace o historii stroje (údržba, opravy, nehody a poškození). Pokud nějaké dokumenty chybí, obraťte se na prodejce, abyste měli všechny potřebné náležitosti pro použití a provoz stroje.

4. Cenový strop

Před aukcí si proveďte cenový průzkum. Na internetu si srovnejte ceny podobných nabídek a stanovte si maximální částku, kterou jste ochotni za nabízený stavební stroj dát a tu nepřekračujte. I když se vám stroj může hodit sebevíc, přemrštěná cena z něj udělá nevýhodnou koupi. Raději si počkejte na jinou nabídku, než abyste zbytečně přepláceli.

5. Transport

Po vyhrané aukci se musí stavební stroj dopravit na místo, které určí vydražitel (výherce v dražbě). Některé aukční portály pro stavební stroje nabízejí služby transportu zakoupených strojů, což je pro kupujícího přínosné, neboť mu odpadá práce se zařizováním převozu. Pokud však prodejce tuto službu nenabízí, kupující si musí transport stroje zajistit sám na vlastní náklady, případně využít služeb specializované společnosti pro přepravu těžkých strojů.

Jak financovat nákup stavebního stroje?

Existuje několik možností, jak zajistit peníze pro koupi stavebního stroje vyhraného v aukci. Prozkoumejte všechny dostupné varianty ještě před samotnou dražbou, každá z nich nabízí určité výhody i nevýhody.

1. Vlastní financování

Nejjednodušší cestou, jak financovat nákup stroje, je pomocí vlastních finančních prostředků. Může se jednat o hotovostní nebo bezhotovostní platební styk. Je však jasné, že především začínající firmy nemají tak velký obnos peněz ihned k dispozici, a tak je tato možnost v dnešní době spíše nereálná.

2. Tradiční bankovní úvěr

Další formou, jak získat dostatečné finance nákup stavebního stroje, je klasický bankovní úvěr. Banky a finanční instituce nabízejí úvěry s různými úrokovými sazbami a podmínkami splácení. Při žádosti o úvěr je důležité mít dobrou platební historii a dostatečné zajištění, což může zahrnovat i samotný stavební stroj jako finanční kolaterál (majetek, kterým dlužník zajišťuje věřiteli poskytnutý úvěr).

3. Operativní leasing

Leasing je další populární možnost, která kupujícím umožňuje „pronajmout“ si stavební stroj po vyhrané aukci na dohodnutou dobu. Po uplynutí leasingové smlouvy může kupující buď stroj vrátit, obnovit leasingovou smlouvu, či stroj za předem stanovenou cenu odkoupit. Právní dohoda o pronájmu vozidla je výhodná pro firmy, jež si chtějí udržet kontrolu nad výdaji z kapitálu, nebo pro ty, kteří potřebují stroj využívat pouze na omezenou dobu.<

4. Financování od prodejce

Někteří prodejci a výrobci stavebních strojů nabízejí přímé financování nebo vlastní leasingové programy. Tyto možnosti zajištění peněz mohou být přizpůsobeny specifickým potřebám kupujících a často nabízejí konkurenceschopné úrokové sazby. Je však důležité si pečlivě přečíst smlouvu, abyste byli seznámeni se všemi uvedenými podmínkami a poplatky.

5. Nestandardní financování

Pro jedince, kteří nemají možnost získat peníze prostřednictvím tradičních bank, případně preferují flexibilnější řešení, existují i nestandardní typy financování, jako jsou peer-to-peer půjčky nebo online financování od specializovaných společností. Tyto finanční instituce mohou nabídnout rychlejší schválení a vyšší míru flexibility vybrané půjčky, často však s vyššími úrokovými sazbami.

Pokud si nevíte rady s výběrem financování vydraženého stavebního stroje, doporučujeme vaši situaci konzultovat s finančním poradcem.

Vybíráme z naší aktuální aukce

Online aukce: CATERPILLAR  336
18163 CATERPILLAR 336
Najeto 6 759 MTH
Rok výroby 2019
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
4 474 125 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  324E
18148 CATERPILLAR 324E
Najeto 12 614 MTH
Rok výroby 2012
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
1 073 790 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  330 CL
18133 CATERPILLAR 330 CL
Najeto 23 896 MTH
Rok výroby 2004
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
835 170 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  318 CL
18762 CATERPILLAR 318 CL
Najeto 11 361 MTH
Rok výroby 2006
Palivo Nafta
Stanoviště
Iwanowice Włościański
mapa
Vyvolávací cena
894 825 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KOMATSU  PW160
15809 KOMATSU PW160
Najeto 12 709 MTH
Rok výroby 2007
Palivo Nafta
Stanoviště
Siewierz
mapa
Vyvolávací cena
536 895 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  KOMATSU PC45MR-3
18521 KOMATSU PC45MR-3
Najeto 5 562 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Dubnica nad Váhom
mapa
Vyvolávací cena
487 220 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CASE  WX 168
18013 CASE WX 168
Najeto 10 160 MTH
První registrace 2/2016
Palivo Nafta
Stanoviště
Praha 10 - Dolní Měch
mapa
Vyvolávací cena
949 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: VOLVO  EW160B
18011 VOLVO EW160B
Najeto 9 464 MTH
Rok výroby 2006
Palivo Nafta
Stanoviště
Veľký Šariš
mapa
Vyvolávací cena
425 351 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  JCB 818 SUPER
18602 JCB 818 SUPER
Najeto 10 259 MTH
Neznámé
Palivo Nafta
Stanoviště
Hostinné
mapa
Vyvolávací cena
99 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  JS200LC
16754 JCB JS200LC
Najeto 8 466 MTH
Rok výroby 2009
Palivo Nafta
Stanoviště
Dąbrowa Górnicza
mapa
Vyvolávací cena
686 033 CZK
Cena bez DPH
Všechna vozidla

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz