20.12.2022

Jak vybrat traktor do lesa?

Traktory jsou motorová vozidla, která jsou určena pro tlačení, nesení nebo tažení různých druhů zemědělské techniky. Podvozek traktorů se nejčastěji skládá ze čtyř kol, ale běžně se můžete setkat i s pásovými traktory.

Hledáte spolehlivé traktory za dobrou cenu? Zkuste využit služeb našeho jedinečného aukčního portálu. Registrace zdarma. 

Na trhu existuje velké množství traktorů, které jsou přizpůsobeny pro práci v zemědělství, ve stavebnictví nebo v komunální oblasti. V následujících řádcích se zaměříme na kritéria, podle nichž je vhodné vybírat traktory určené k vykonávání lesnických prací nebo k tažení lesnických přípojných vozidel.

Jaké jsou druhy lesních traktorů?

Konkrétní modely traktorů se podobně jako osobní automobily dělí podle výkonu do segmentů - nižší, střední a vyšší třída.

Vyšší třída

Vyšší třída je specifická výkonem okolo 300 koní. Tyto druhy traktorů jsou velké přibližně jako kombajn. Disponují pásy nebo velkými koly, jež bývají i dvě vedle sebe, takže na jedné nápravě jsou umístěna celkem čtyři kola. Traktory vyšší třídy vyrábí například značky Fendt, John Deere nebo New Holland.

Střední třída

Střední třída traktorů má výkon cca 150 koní, proto mají tyto stroje o něco menší rozměry. Výhodou traktorů střední třídy je lepší manévrovatelnost v terénu a všestrannost použití. Mezi výrobce traktorů střední třídy patří mimo jiné Claas, JCB nebo česká firma Zetor.

Nižší třída

A nakonec nižší třída zahrnuje převážně malotraktory. Díky kompaktním rozměrům se vejdou kamkoliv je potřeba, ale stále si zachovávají svou univerzálnost, jelikož je možné k nim připojit různé příslušenství. Menší traktory jsou jako stvořené pro práci na vinicích, v sadech a na dalších členitých pozemcích. Mezi známé značky traktorů nižší třídy patří Agrostroj Prostějov nebo Kubota.

Suma sumárum, vyšší třída traktorů se hodí pro rozsáhlé zemědělské práce, střední třída pro lesnické práce a nižší třída traktorů pro drobné pěstitele a zahradníky.
Srovnání traktorů do lesa vyšší třídy

Srovnání vybraných modelů vyšší třídy traktorů do lesa 

Na co se zaměřit při výběru?

Nejlepší lesní traktor je ten, který byl navržen přesně pro tento typ práce. Traktory do lesa jsou obecně velmi silná vozidla, jejichž výkon několikanásobně převyšuje univerzální modely určené pro práci na poli.

Speciální lesní kolové traktory jsou ve většině případů vybaveny rampovačem v přední části vozidla a stabilizačním zařízením v jeho zadní části. Velká světlá výška zajišťuje traktoru vynikající průchodivost terénem. Na trhu je velké množství lesních strojů různých velikostí a odlišných konfigurací.

Pokud uvažujete nad nákupem stroje určeného pro práci v lese, je potřeba si uvědomit několik důležitých maličkostí. V prvé řadě musíte vědět, na jakou činnost lesní techniku potřebujete, v jakém terénu se bude pohybovat a jaké vlastnosti by měla splňovat. Jestli chcete traktor používat na více různých úkolů, zaměřte se na ty nejdůležitější, které budete provádět nejčastěji. Výběr vhodného traktoru pro práci v lese si pečlivě promyslete a nepospíchejte, abyste se s nákupem zbytečně neunáhlili.

Druhy traktorů do lesa

Traktory bez nakladače

Malé traktory bez nakladače jsou vhodné pro těžbu palivového dřeva v porostech tvrdého dřeva o malém průměru. Tyto stroje jsou určeny pro nízkoobjemovou těžbu dřeva.

Subkompaktní traktory

Patří mezi nejoblíbenější kompaktní lesnické traktory s pohonem čtyř kol. Typickými zástupci jsou KIOTI CS a LS MT.

Čelní nakladač

Nakladač v přední části traktoru zvládá tlačit před sebou malé stromy, zatímco zadní část nakladače je možné využít k vykopávání velkých balvanů. K čelnímu nakladači lze připojit lopatu nebo rypadlo.

Traktor s pohonem dvou kol (2WD - Two Wheel Drive)

Standardní traktory hodící se na širokou škálu úkolů, včetně těžby dřeva a zalesňování. Tyto stroje sice utáhnout až 180cm polena, ale jen po rovném terénu. Neměly by se používat na tahání větších kmenů.

Traktor s pohonem čtyř kol (4WD - Four Wheel Drive)

Traktory s náhonem na všechna čtyři kola přijdou vhod na rozsáhlé a dlouhodobé projekty lesních prací, jež si poradí se svažitým terénem. Traktory 4WD mají vynikající točivý moment a nejsou tak náročné na údržbu.

Vyvážecí traktor

Stroj určený pro těžbu, probírku, přepravu a zpracování dřeva, který pro svou práci používá hydraulický jeřáb s drapákem. Vyvážecí traktory mají osm obrovských kol se širokými nízkotlakými pneumatikami pro minimalizaci narušení půdy.

Vlastnosti traktorů do lesa

Každý specifický model lesního traktoru může mít jiné doplňkové funkce, které jsou důležité z hlediska produktivity, komfortu, rychlosti a bezpečnosti.

Čím má traktor lepší výbavu, tím je všestrannější a snadněji ovladatelný. Podívejte se na přehled nejdůležitějších vlastností, podle nichž můžete traktor vybírat.

Bezpečnostní prvky

Do této kategorie spadají funkce, které pomáhají obsluze traktoru vykonávat práci bez ohrožení života a zdraví. Řidič se bude lépe věnovat zadanému úkolu, když bude stroj obdařen tempomatem a automatickou převodovkou. Lesní traktory jsou zpravidla vybaveny bezpečnostní kabinou a bezpečnostními pásy. Dále také krytem podvozku a krytem chladiče, jež zamezují poškození zranitelných součástí vozidla. Některé typy lesnických traktorů mohou mít ocelová síta či mřížky na bocích, která člověka chrání před padajícími větvemi a kameny. Před nákupem je vhodné si ověřit certifikaci stroje.

Protismykový systém

Při provádění úkolů na kluzkém nebo podmáčeném terénu oceníte kontrolu trakce. Protiprokluzový systém se stará o rovnoměrné přenesení točivého momentu motoru na každé kolo, aby nedošlo k případnému smyku. Traktor nezastaví špatné povětrnostní podmínky v lese, ani na silnici, což oceníte nejen v zimním období.

Naviják

Když máte velký pozemek a potřebujete přesunout kmeny do větší vzdálenosti, naviják je jasná volba. Lesní navijáky za traktor jsou perfektním pomocníkem pro práci v lese. Ovládají se elektrohydraulicky či mechanicky. V prodeji jsou i speciální robustní navijáky, které jsou přizpůsobeny pro nejnáročnější podmínky. K navijáku je možné dokoupit další příslušenství, kam patří například vysílačka nebo směrová kladka.

Quick Turn

Režim posilovače řízení Quick Turn, který umožňuje snadnější manévrování s čelním nakladačem.

Velká kola

Velké pneumatiky jsou základ. Lesní traktory mají nízkorozsahovou převodovku, díky níž mohou snadno procházet obtížný terén.

Jízda na silnici

Lesnické traktory spadají dle zákona mezi zvláštní vozidla, a proto nemusí být vždy schopné provozu na pozemních komunikacích. Záleží na konkrétním typu traktoru.

Lesní nástavba

Oblíbené příslušenství klasických traktorů pro občasnou práci v lese. Lesní nástavby na traktory se přizpůsobí přesně vašim potřebám, jelikož jsou dostupné jako jednotlivé funkční celky. Mezi samostatné komponenty nástavby patří kupříkladu radlice, lžíce, čelní nakladače, rampovače, přibližovací štíty, závěsné systémy, rychloupínací systémy, výztuhy ráfků, ochrana přední masky, ochrana světel, ochrana nádrže, ochranné rámy kabiny, dveří, bočních skel nebo zadního skla.

Kde koupit lesní traktor?

Pokud chcete koupit novou lesní techniku, nejjednodušší způsob je kontaktovat výrobce konkrétního stroje, který jste si vybrali. Nabídka úplně nových speciálních traktorů do lesa je poněkud omezená, a proto se vyplatí vybírat i mezi použitými a zánovními lesními traktory.

Kromě klasických prodejců traktorů je možné využít služeb aukčních stránek. V online aukcích je mnohem větší výběr kvalitních strojů za zlomek ceny. U starších modelů navíc nebudete mít problém rychleji sehnat náhradní díly.

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz

Vybíráme z nabídky aktuální aukce

Online aukce: CATERPILLAR  336
18163 CATERPILLAR 336
Najeto 6 759 MTH
Rok výroby 2019
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
4 458 750 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  324E
18148 CATERPILLAR 324E
Najeto 12 614 MTH
Rok výroby 2012
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
1 070 100 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: CATERPILLAR  330 CL
18133 CATERPILLAR 330 CL
Najeto 23 896 MTH
Rok výroby 2004
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
832 300 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KOMATSU  PW160
15809 KOMATSU PW160
Najeto 12 709 MTH
Rok výroby 2007
Palivo Nafta
Stanoviště
Siewierz
mapa
Vyvolávací cena
535 050 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  JS200LC
16754 JCB JS200LC
Najeto 8 466 MTH
Rok výroby 2009
Palivo Nafta
Stanoviště
Dąbrowa Górnicza
mapa
Vyvolávací cena
683 675 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  8060
15824 JCB 8060
Najeto 5 054 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Bluszczów
mapa
Vyvolávací cena
422 095 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: NEW HOLLAND  MH PLUS
10154 NEW HOLLAND MH PLUS
Najeto 28 200 MTH
První registrace 08/2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Havlíčkův Brod
mapa
Vyvolávací cena
399 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: FUCHS TEREX  MHL 320
18188 FUCHS TEREX MHL 320
Najeto 25 798 MTH
Rok výroby 2012
Palivo Nafta
Stanoviště
Markowice
mapa
Vyvolávací cena
951 200 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  LIUGONG CLG856
16644 LIUGONG CLG856
Najeto 15 317 MTH
Rok výroby 2011
Palivo Nafta
Stanoviště
Gliwice
mapa
Vyvolávací cena
671 785 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: VOLVO  L70E 4X4
18478 VOLVO L70E 4X4
Najeto 53 555 MTH
Rok výroby 2003
Palivo Nafta
Stanoviště
Praha-Kunratice
mapa
Vyvolávací cena
389 000 CZK
Cena bez DPH
Všechna vozidla

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz