15.3.2023

Vyplatí se koupit minibagr?

Pořízení minibagru je zcela individuální záležitost. Kupující by měl zvážit několik různých aspektů a podle nich se pak rozhodnout, jestli se mu nákup minibagru vyplatí či nikoliv.

Aktuální nabídka aukce na Veacom.cz

Online aukce: KOMATSU  PW 95R-2
16597 KOMATSU PW 95R-2
Najeto 12 331 MTH
První registrace 1/2014
Palivo Nafta
Stanoviště
Korozluky
mapa
Vyvolávací cena
369 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: UNEX  BAGR SENNEBOGEN SR 15 SL
17234 UNEX BAGR SENNEBOGEN SR 15 SL
Najeto 10 472 MTH
Rok výroby 1991
Palivo Nafta
Stanoviště
Kratonohy
mapa
Vyvolávací cena
124 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  19C-1 PC
17395 JCB 19C-1 PC
Najeto 666 MTH
Rok výroby 2021
Palivo Nafta
Stanoviště
Vrchotovy Janovice
mapa
Vyvolávací cena
480 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: JCB  JS 240L
17002 JCB JS 240L
Najeto 11 842 MTH
Rok výroby 2004
Palivo Nafta
Stanoviště
Soľ
mapa
Vyvolávací cena
414 101 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: TEREX  FUCHS MHL 340
17393 TEREX FUCHS MHL 340
Najeto 17 598 MTH
Rok výroby 2009
Palivo Nafta
Stanoviště
Kladno 3
mapa
Vyvolávací cena
485 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KAISER  S2-4 4X4
16909 KAISER S2-4 4X4
Najeto 6 790 MTH
Rok výroby 2008
Palivo Nafta
Stanoviště
Olomouc 9
mapa
Vyvolávací cena
1 105 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  SCHAEFF HS 41 M
17189 SCHAEFF HS 41 M
Najeto 5 237 km
Neznámé
Palivo Nafta
Stanoviště
Veličná
mapa
Vyvolávací cena
282 107 CZK
Cena bez DPH
Online aukce:  JURENKA OLOMOUC PODKOPOVÉ RAMENO UNC 061
17400 JURENKA OLOMOUC PODKOPOVÉ RAMENO UNC…
Najeto N/A
Rok výroby 1994
Palivo
Stanoviště
Turnov
mapa
Vyvolávací cena
19 000 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: KOMATSU  D61EX-15E0
17271 KOMATSU D61EX-15E0
Najeto 13 433 MTH
Rok výroby 2011
Palivo Nafta
Stanoviště
GDÓW
mapa
Vyvolávací cena
1 079 334 CZK
Cena bez DPH
Online aukce: BAUKEMA  SHM4-81A 6X4
17325 BAUKEMA SHM4-81A 6X4
Najeto N/A
Rok výroby 1986
Palivo Nafta
Stanoviště
Náchod
mapa
Vyvolávací cena
51 157 CZK
Cena bez DPH
Všechna vozidla

Jaké aspekty při nákupu minibagru zvážit?

1. Účel použití

Pokud potřebujete bagr na menší projekty, kde bude nutné vykopávat a zasypávat jámy, odstraňovat zeminu nebo přemisťovat materiál v malém měřítku, menší verze klasického bagru vám postačí. Na velké stavby a rozsáhlé stavební činnosti sáhněte raději po větším stroji, který vám ušetří čas.

2. Četnost používání

Jestliže budete minibagr využívat jen párkrát v roce, případně pouze jednorázově, určitě vás vyjde levněji pronájem minibagru. Při pravidelném používání minibagru na delší dobu je koupě minibagru výhodnější.

3. Finanční možnosti

Nákup minibagru je dražší než si ho pronajmout. Pokud nemáte dostatek financí na koupi minibagru, může být výhodnější si stroj pouze pronajmout.

4. Uskladnění

Nemáte-li dostatečně velký prostor nebo možnosti, kam bezpečně malý bagr odstavit, raději si minibagr pronajměte.

5. Zkušenosti s obsluhou

Pokud nemáte zkušenosti s řízením minibagru, může být výhodnější zajistit si pronájem minibagru od firmy, která vám zajistí i profesionálního operátora. Jestli jste prošli školením obsluhy stavební techniky a máte potřebnou způsobilost, můžete samozřejmě minibagr ovládat sami.

Na jaké projekty je minibagr vhodný?

Obecně se minibagr používá pro menší projekty a projekty s omezeným rozpočtem. Může se jednat o různé úkoly, které je nutné provádět v omezeném prostoru - například údržba zahrad, vykopávání záhonů, stěhování kamenů, oprava úzkých silnic, drobné úpravy terénu či výkopové práce pro základy různých staveb. Minibagr je díky své malé velikosti lépe ovladatelný a zároveň spotřebovává méně paliva.

Jaká je spotřeba nafty minibagru?

Spotřeba nafty je závislá na konkrétním modelu minibagru, ale také na dalších vlastnostech. Spotřeba paliva bagru je ovlivněna stavem motoru, pracovními podmínkami a stylem řízení. Obecně se spotřeba nafty minibagru pohybuje v rozmezí od 2 do 6 litrů za hodinu. Menší a méně výkonné minibagry mají nižší spotřebu nafty, zatímco větší a výkonnější minibagry mají vyšší spotřebu nafty. Částečně má vliv na spotřebu i správná údržba a servis.

Platí se silniční daň za minibagr?

Silniční daň se vztahuje na provoz vozidel na pozemních komunikacích a závisí na hmotnosti a typu vozidla. Minibagr je druh vozidla, které je primárně určeno pro práci na staveništi a nikoliv k jízdě po silnici. Proto se nemusí registrovat jako silniční vozidlo a nepodléhá silniční dani. Na pozemní komunikaci se musí minibagr přepravovat na nákladním automobilu nebo přívěsu v souladu s příslušnými silničními předpisy.

Vyplatí se používat minibagr za traktor?

To záleží na tom, jak traktor používáte. Bagr a traktor mají odlišné funkce i vlastnosti. Bagr je primárně určen pro práci na staveništi, jeho hlavní funkcí je kopání a přesouvání zeminy, kamenů a jiných materiálů. Traktor je zemědělský stroj, který je konstruován pro práci na polích, případně v lese. Dá se doplnit o speciální nástavby (pluh, sekačka, rozmetadlo a návěs), díky nimž zvládne různé druhy zemědělských prací. Pokud potřebujete provádět stavební práce na staveništi, není vhodné bagr vyměnit za traktor. Na druhou stranu, když potřebujete pracovat na poli, traktor je vhodnější volbou než bagr.

Vyplatí se používat minibagr za auto?

Minibagr a auto jsou dva rozdílné dopravní prostředky určené pro jiné účely. Minibagr zvládá provádět úkoly na stavbě (kopání, přemísťování a manipulace s materiály), zatímco automobil je určen převážně pro přepravu osob a menších nákladů. Minibagr nesmí jezdit na pozemních komunikacích, musí se přepravovat na speciálních nákladních vozidlech nebo přívěsech připojených za autem. Použití bagru jako automobilu pro přepravu osob a předmětů je nepraktické, nebezpečné a ze zákona zakázané.

Jaké jsou výhody bagrů z Polska?

Polští výrobci minibagrů nabízejí stroje za mnohem nižší cenu než konkurence. Zákazníci mohou výhodně zakoupit kvalitní stavební stroj za méně peněz. V Polsku je široký výběr minibagrů, které uspokojí různé potřeby zákazníků. V nabídce najdete menší modely pro drobné stavební práce i větší stroje pro rozsáhlejší projekty. Polské bagry disponují vysokou kvalitou a moderními technologiemi, jež zajišťují spolehlivost a výkonnost stroje. Náhradní díly pro polské minibagry se dají sehnat i u nás, takže se nemusí dovážet ze zahraničí.

Kde koupit polský minibagr?

Mezi nejznámější výrobce minibagrů v Polsku patří společnosti Eurocomach, Digger, Hidromek Polska, Mecalac Polska nebo PROMAX. V České republice je možné minibagry z Polska zakoupit u několika prodejců stavebních strojů a techniky, kteří spolupracují s polskými výrobci minibagrů. Pokud chcete ušetřit, můžete se porozhlédnout po použitých bagrech z Polska, které můžete zakoupit buď v bazarech, nebo vydražit v aukčních portálech. Zásadou je vybrat si spolehlivého prodejce bagrů..

Vyplatí se koupit čínský minibagr?

Minibagry z Číny jsou stále oblíbenější volbou pro stavební a zemědělské práce po celém světě. V porovnání s evropskými a americkými značkami jsou bagry dostupné za mnohem výhodnější cenu, nicméně je důležité pečlivě si vybrat konkrétní model. Věnujte pozornost recenzím ostatních zákazníků, kteří mají s daným strojem zkušenosti. Dále je třeba zjistit, jakou výrobce poskytuje na čínské minibagry záruku a podporu. Porovnáním ceny, funkcí, kvality konstrukce a životnosti se můžete rozhodnout, zda je pro vaše potřeby výhodné koupit bagr z Číny, nebo zvolit raději jiného výrobce.

Kolik stojí minibagr?

Cena minibagru se liší dle značky, modelu, rozměrů, výkonu a dalších specifikací. Také záleží na lokalitě a prodejci. V České republice se ceny nových minibagrů pohybují v rozmezí od 400 000 Kč až do 2 000 000 Kč. Je důležité si uvědomit, že pořizovací cena minibagru není jediným nákladem, který s ním souvisí. Je třeba zohlednit i náklady na údržbu, servis a opravy, palivo, pojištění a další faktory, které mohou ovlivnit celkové náklady na vlastnictví a provoz minibagru. Jestli hledáte stavební stroj za rozumnou cenu, vyplatí se koupit použitý nebo zánovní stroj.

Kolik stojí pronájem minibagru na hodinu?

Cena minibagru se odvíjí od skutečnosti, zda ho vlastníte, nebo si ho chcete pronajmout. Když máte vlastní bagr, který umíte ovládat sami, provoz vás bude stát jen spotřebované palivo. V opačném případě si půjčovny stavebních strojů účtují částku přibližně 390 Kč za hodinu a více. Minibagr se vyplatí pronajmout na celý den za zvýhodněnou cenu. Další náklady jsou spojené s pohonnými hmotami, dopravou, pojištěním a potřebným příslušenstvím, které potřebujete pro provedení konkrétního úkolu. Nesmíte zapomenout, že profesionální obsluha bagru je další z nutných výdajů, s nímž musíte počítat.

Jaký je rozdíl mezi bagrem a rypadlem?

Bagr i rypadlo jsou těžké stavební stroje, které se používají pro práci na stavbě. Hlavní rozdíl mezi bagrem a rypadlem tkví v jejich velikosti. Bagr je obvykle menší a méně výkonný. Je vybaven plochou lžící, kterou používá nejčastěji k odstraňování malého množství zeminy, ke hloubení výkopů nebo k naložení materiálu na nákladní automobily. Rypadlo je větší a silnější než bagr. K pohyblivému ramenu má připojenou lžíci s hroty, které jsou vhodné k prořezávání a odstraňování velkého objemu zeminy. Rypadla zvládají vykopat hlubší a větší jámy, například základy pro rodinné nebo panelové domy. Hodí se rovněž ke hloubení kanálů a potoků.

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz