25.5.2023

Těžba mramoru

Nedotčený, přírodní a čistý– mramor je jedinečným darem přírody. Bohatá historie a nesporná krása tohoto materiálu lidstvo fascinuje už po tisíce let. Tato přitažlivost nás vede k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak je tento vzácný kámen těžen a jaký vliv má jeho těžba na naši planetu.

Co je mramor?

Mramor je přírodní kámen, jenž vzniká přeměnou vápence nebo dolomitu pod vlivem tepla a tlaku v zemské kůře. Tento proces, nazývaný metamorfóza, vede k vytvoření bohatých, krásných vzorů, které jsou pro mramor charakteristické. Mramor tedy patří mezi metamorfované (přeměněné) horniny.

Druhy mramoru

Rozmanitost a unikátnost, tak lze definovat tento přírodní materiál. Mramor se vyskytuje v mnoha různých variacích, které se liší barvou, texturou a vzorem. Každý typ má svůj jedinečný původ a charakter. Ať už se jedná o bílý mramor Makrana, světle šedý Carrara mramor nebo dramaticky černý Marquina, každý druh mramoru je unikátní. To je také důvod, proč tento materiál nachází tak široké uplatnění v architektuře a umění.

Carrara mramor

Kararský mramor pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Carrara v Toskánsku. Je to jeden z nejznámějších a nejvíce používaných druhů mramoru na světě. Carrara mramor má jemnou, světlou barvu, jejíž odstíny přecházejí od bílé po světle šedou doplněnou o jemné žilky.

Carrara mramor

Calacatta mramor

Tento typ mramoru je rovněž z Itálie. Je často zaměňován s mramorem Carrara, ale má obecně bělejší povrch a větší, hrubší žíly. Mramor z Calacatty je vysoce ceněný pro svůj luxusní minimalistický vzhled.

Crema Marfil mramor

Nejznámější španělský mramor, který je charakteristický svou krémově béžovou barvou. Má velmi jemné a jednotné zrnění, což mu dává elegantní a sofistikované rysy.

Emperador mramor

Další mramor ze Španělska, jenž patří k těm nejžádanějším. Je známý svými bohatými hnědými tóny doplněnými o bílé nebo světle šedé žilkování. Emperador mramor je oblíbený především v interiérovém designu pro jeho teplé barvy a výrazné vzory.

Verde Antique mramor

Mramor Verde Antique je původem z USA. Jedná se vlastně o serpentinit – tmavě zelený kámen s bílým žilkováním, který má exotický vzhled mramoru. Je velmi oblíbený pro dekorační účely.

Verde Antique mramor

Makrana mramor

Makrana mramor se těží ve stejnojmenné oblasti Makrana v indickém státě Rádžasthán. Tento kámen byl použit při stavbě Tádž Mahalu v Indii. Má velmi čistý, bílý vzhled a je považován za jeden z nejkvalitnějších a nejtrvalejších druhů mramoru na světě.

Statuario mramor

Přírodní italský mramor, jenž se řadí k těm nejdražším. Jeho světlý až téměř bezbarvý povrch s kontrastními tmavými žílami hojně používali sochaři v době renesance.

Thasos mramor

Tento mramor je známý svou sněhově bílou barvou a brilantním leskem. Pochází z řeckého ostrova Thasos. Je oblíbený pro svou čistotu a minimalismus, nejčastěji jej najdete v luxusních budovách a interiérech.

Rosso Levanto mramor

Mramor Rosso Levanto se těží v severní Itálii, konkrétně v oblasti Levanto v kraji Ligurie. Je jedinečný svou bohatou červenou barvou s výraznými bílými nebo růžovými žilkami. Je oblíbený pro svůj dramatický vzhled a často je používán jako akcent v interiérovém designu.

Rosso Levanto mramor

Nero Marquina mramor

Tento španělský mramor je rozpoznatelný díky černé barvě s jasnými bílými žilkami, které působí efektním kontrastním dojmem. Nero Marquina je favorit návrhářů pro moderní minimalistické interiéry.

Botticino mramor

Italský druh mramoru, který se občas zaměňuje s béžovým mramorem. Poznáte jej podle světle béžové až růžové barvy doplněné o jemné bílé nebo světle šedé žilkování. Botticino mramor působí velmi elegantně.

Existuje český mramor?

Mramor se v menším množství těží dokonce i v České republice – a to hned několik druhů. Jedním z nich je „český mramor“, který se nachází v oblastech, jako jsou Moravský Krumlov a Slavošov. „Český mramor“ je však spíše obchodní název a ve skutečnosti se jedná o křemenný pískovec, jenž se vyznačuje vysokou pevností a vzhledem připomínajícím mramor.

Podobným způsobem vzniklo také označení „moravský mramor“ pro rudickou žulu z oblasti Rudice na Moravě. Za tzv. rudický mramor se označuje žulový kámen, který má mramorový vzhled.


Mezi další české odrůdy mramoru patří například šternberský mramor (Český Šternberk), bohdanečský mramor (Bohdaneč), pernštejnský mramor (Nedvědice), nehodivský mramor (Nehodiv), lipovský mramor (Horní Lipová), sněžníkovský mramor (Horní Morava) nebo supíkovický mramor (Supíkovice).

Všechny tyto kameny se využívají v mnoha oblastech. Avšak technicky řečeno, nejsou to skutečné mramory, ale různorodé typy pískovců, vápenců a žul, které mají mramorový vzhled. Opravdový mramor je metamorfovaný vápenec zrnitého vzhledu, jehož zásadní schopností je možnost vybroušení do vysokého lesku.

Stupeň tvrdosti mramoru

Stupeň tvrdosti určuje, jak je kámen odolný vůči poškrábání a otěru. Tvrdost se měří pomocí Mohsovy stupnice tvrdosti na stupnici od 1 do 10, kde 1 představuje nejměkčí a 10 nejtvrdší tvrdost.
Mohsova stupnice tvrdosti

Většina typů mramoru má Mohsovu tvrdost mezi hodnotami 3 a 5. To znamená, že mramor je relativně měkký kámen, který může být snadno poškrábán něčím tvrdším, jako je například ocelový nůž (který má Mohsovu tvrdost kolem 5,5) nebo sklo (které má Mohsovu tvrdost kolem 5,5 až 6).

Tato relativní měkkost mramoru znamená, že mramorové povrchy, jako jsou pracovní desky nebo podlahy, mohou být náchylné k poškrábání a otěru a vyžadují určitou péči a údržbu. Na druhou stranu tato vlastnost činí mramor ideálním materiálem pro sochaře, neboť je snadno otesávatelný a brousitelný do jemných detailů.

Je důležité si uvědomit, že tvrdost mramoru může být ovlivněna různými faktory, včetně specifického složení daného druhu mramoru. Některé druhy mramoru mohou být dokonce tvrdší než jiné v závislosti na konkrétních minerálních složkách obsažených uvnitř kamene.

Proces těžby mramoru

Těžba mramoru je komplexní proces, který vyžaduje precizní plánování a řadu specializovaných nástrojů. Nejprve musí být identifikováno ložisko mramoru, což často vyžaduje rozsáhlý geologický průzkum. Poté je pomocí diamantových pil a vrtaček odstraněna hornina a mramor je těžen v blocích. Tyto bloky jsou pak zpracovány na desky nebo sochařské kameny, které se prodávají po celém světě. 

Druh mramoru Barva mramoru Stupeň tvrdosti (Mohsova stupnice) Země Nejvýznamnější těžební oblasti
Carrara Bílá s jemnými šedými žilkami 3-4 Itálie Carrara, Toscana
Calacatta Bílá s výraznými šedými žilkami 3-4 Itálie Carrara, Toscana
Crema Marfil Krémová 3-4 Španělsko Alicante
Emperador Hnědá s bílými žilkami 3-4 Španělsko Novelda, Alicante
Verde Antique Zelená 3-4 USA Rochester, Vermont
Makrana Bílá 4-5 Indie Makrana, Rajasthan
Statuario Bílá s tmavými žilkami 3-4 Itálie Carrara, Toscana
Thasos Bílá 3-4 Řecko Thasos Island
Rosso Levanto Červená s bílými žilkami 3-4 Turecko Elazığ
Nero Marquina Černá s bílými žilkami 3-4 Španělsko Marquina, Basque Country
Botticino Světle béžová až růžová 3-4 Itálie Botticino, Brescia

Globální mramorový průmysl

Mramor se těží na mnoha místech po celém světě, nicméně některé země disponují mimořádně bohatými ložisky. Itálie, Řecko a Turecko jsou jen některé z nich. V posledních desetiletích se mezi důležité producenty této horniny zařadila také Indie a Čína.

Těžba mramoru je velice náročná a vyžaduje značné úsilí. I přes to se jedná o významný průmysl, který se těší rostoucí poptávce na globálních trzích. Získávání tohoto přírodního materiálu se zemím stále vyplácí kvůli jeho ceněnému vzhledu a vysoce hodnotnému charakteru. Mramor je vyhledávaný materiál pro svou estetickou hodnotu, trvanlivost a širokou škálu využití nejen v architektuře, stavebnictví a sochařství, ale i při výrobě dekorativních prvků.

Těžba mramoru v Itálii

Itálie je tradičně považována za jedno z hlavních center těžby a zpracování mramoru. Italský kararský mramor je světoznámý pro svou bílou barvu a je hojně využíván v architektuře a sochařství. Itálie si drží svou výsadní pozici v těžařském průmyslu, neboť má bohatá ložiska mramoru v různých částech země.

Těžba mramoru v Itálii

Významné těžařské oblasti:

  • Carrara (region Toskánsko)
  • Botticino (region Lombardie)
  • Statuario Venato (region Kampánie)
  • Calacatta (region Ligurie)
  • Arabescato (region Ligurie)
  • Bianco Carrara (region Toskánsko)
  • Cipollino (region Ligurie)
  • Perlato Sicilia (region Sicílie)
  • Rosa Perlino (region Sardinie)
  • Giallo Siena (region Toskánsko)

Těžba mramoru v Řecku

Řecko má dlouhou historii těžby a používání mramoru. Mramor z ostrova Paros, typický čistou bílou barvou, byl velice často využíván v antických řeckých sochařských dílech. Dalšími velkými oblastmi těžby v Řecku jsou ostrovy Thasos a Naxos.

Těžba mramoru v Řecku

Významné těžařské oblasti:

  • Penteli (oblast Attika)
  • Thassos (ostrov Thasos)
  • Naxos (ostrov Naxos)
  • Volakas (oblast Makedonie)
  • Dionysos (oblast Attika)
  • Drama (oblast Makedonie)
  • Pirgos (oblast Thesálie)
  • Tinos (ostrov Tinos)
  • Sivec (oblast Makedonie)
  • Kavala (oblast Makedonie)

Těžba mramoru v Turecku

Turecko je další zemí s bohatými ložisky mramoru. Burský mramor je jedním z nejznámějších tureckých mramorů, který je ceněn pro svou vysokou kvalitu a různé odstíny. Turecko je bezpochyby rovněž významným vývozcem různých výrobků z mramoru.

Těžba mramoru v Turecku

Významné těžařské oblasti:

  • Bursa (provincie Bursa)
  • Afyon (provincie Afyonkarahisar)
  • Mugla (provincie Muğla)
  • Denizli (provincie Denizli)
  • Balikesir (provincie Balıkesir)
  • Burdur (provincie Burdur)
  • Isparta (provincie Isparta)
  • Usak (provincie Uşak)
  • Amasya (provincie Amasya)
  • Kayseri (provincie Kayseri)

Těžba mramoru v Indii

Indie se v posledních desetiletích stala zásadním hráčem v mramorovém průmyslu. Makranský mramor, nejznámější druh mramoru z Indie, se těží v indickém státě Rádžasthán, kde se nachází většina ložisek dalších typů indického mramoru.


Těžba mramoru v Indii

Významné těžařské oblasti:

  • Makrana (stát Rádžasthán)
  • Ambaji (stát Gudžarát)
  • Kishangarh (stát Rádžasthán)
  • Banswara (stát Rádžasthán)
  • Udaipur (stát Rádžasthán)
  • Jaisalmer (stát Rádžasthán)
  • Jaipur (stát Rádžasthán)
  • Khatu (stát Rádžasthán)
  • Kesariyaji (stát Rádžasthán)
  • Abu Road (stát Rádžasthán)

Těžba mramoru v Číně

Čína se také stala důležitou silou v produkci a spotřebě mramoru. V zemi jsou známa bohatá ložiska mramoru v provincii S’-čchuan, odkud jsou dodávány různé druhy mramoru pro domácí i mezinárodní trhy.

Významné těžařské oblasti:

  • Provincie S’-čchuan (různé lokality)
  • Provincie Fu-ťien (různé lokality)
  • Provincie Ťiang-si (různé lokality)
  • Provincie Ťiang-si (různé lokality)
  • Provincie Che-nan (různé lokality)
  • Provincie Che-pej (různé lokality)
  • Provincie Chu-pej (různé lokality)
  • Provincie Šan-tung (různé lokality)
  • Provincie Chu-nan (různé lokality)
  • Provincie Kuang-si (různé lokality)

Environmentální dopad těžby mramoru

Globální mramorový průmysl přináší mnoho ekonomických příležitostí, ale také řadu environmentálních a sociálních otázek týkajících se například ochrany přírody, udržitelnosti těžby a adekvátních pracovních podmínek těžařů.

Těžba mramoru má bohužel značné dopady na životní prostředí. Odstranění vrstvy půdy a hornin, známé jako odval, mohou vést k erozím, ztrátě biologické rozmanitosti a znečištění vodních zdrojů. A co více, při těžbě mramoru vzniká značné množství odpadu.

V dnešní době mnoho těžebních společností pracuje na minimalizaci negativních dopadů. Používají se moderní technologie a postupy, jako je recyklace vody používané při řezání kamenů, a obnovování těžebních oblastí po ukončení těžby. Také se stále více věnuje pozornost efektivitě těžby, aby se minimalizovalo množství odpadu.

Těžba mramoru – fascinující i náročný proces

Mramor zůstává jedním z nejvíce ceněných stavebních a dekoračních materiálů na světě a je jisté, že jeho těžba bude i nadále hrát důležitou roli v celosvětovém průmyslu. Stále více se však mění pohled lidí na pochopení dopadu lidských aktivit na životní prostředí. Proto je důležité, aby těžba mramoru měla co nejmenší negativní vliv na životní prostředí. Abychom mohli zachovat tento nádherný materiál pro budoucí generace, společnost bude muset najít způsoby, jak mramor těžit udržitelně.

Jedním ze způsobů, jak v oblasti stavebnictví ulevit životnímu prostředí, je koupě použitých strojů. Více se dozvíte v těchto článcích:

​​​​​​​

Autor článku: Redakce portálu Veacom.cz